Оставка подаде шефът на БНР

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков е внесъл тази сутрин писмо, с което уведомява председателя на медийния регулатор Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно – от 1 ноември. Искането му е постъпило в Съвета за електронни медии.

„Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио“, заяви Балтаков.

Той е категоричен, че в доклада на министър Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.

Основните промени, за които настоява Общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на Генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на БНР, обясни Андон Балтаков.

Генералният директор на БНР поиска и оставката на министъра на културата Боил Банов:

„Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии в България. 20 години и повече обществото иска да има гарантирано свободни, независими обществени медии. И продължаваме да шикалкавим, и продължаваме да правим чисто от административна гледна точка да се търсят вратички, да могат да се оставят вратички. Затова в БНР в частност, не мога да говоря за БНТ, да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да го допусна това нещо“.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *