Осем излекувани от COVID-19 у нас, заразата плъзна в още две области

Осем излекувани от COVID-19 у нас, заразата плъзна в още две области

Случаите на заразени с новия коронавирус  у нас вече са 21. Общо положителните проби вече са 264. Това съобщи на брифинг във Военномедицинска академия ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на Novini.bg.

На брифинга стана ясно, че заразата е достигнала още два областни града – един заразен има в Кърджали и един в Хасково.

Другите нови  случаи са: в София – 14, в Смолян – двама, в Плевен – един, във Велико Търново – един, и във Варна – един, уточни ген. Мутафчийски.

Той допълни, че вече общо осем души са изписани като оздравели след две отрицателни проби, а утре ще бъде изписана още една пациентка.

Има двама български военнослужещи, дали положителна проба за коронавирус. Единият е бил евакуиран от Косово в България, а другият е в Румъния и е настанен в болница в Букурещ. Двамата нямат клинични оплаквания.

Пациенти с коронавирус в столицата са настанени във Военна болница, в Пета градска, в „Пирогов“, в „Св. Анна“ и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни болести. В столичната Специализирана болница за лечение на белодробни болести няма данни за медици с положителни проби, но има настанен пациент, който е лекар. В Пета градска болница има заболели от персонала, под карантина са четири отделения, което практически прекрати работата на болницата до излизане на отрицателните проби.

Ръководителят на кризисния щаб каза, че над 6000 са тестваните за коронавирус у нас, като заяви, че точни данни ще даде утре.

По повод изтичането на карантината, ген. Мутафчийски посочи, че ако за това време хората не са развили заболяване, би трябвало да се чувстват, че са свободни. Днес имах възможност да разговаярм с няколко граждани, които са били на такава карантина и за една седмица са проверени два пъти от личния лекар и три пъти от полицията, което е чудесно. Значи системата работи, добави той.

В отговор на въпрос за недоволството на гражданите на КПП-тата на областните градове, ген.-майор Мутафчийски подчерта: „По-добре да има опашки на коли на КПП-ата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *