Освободеният български моряк вече е в Европа, идва си до дни

Освободеният 49-годишен български капитан на контейнеровоза „Томи Ричер“, който беше пленен от пирати край Бенин, се намира в европейска държава и скоро ще си бъде у дома.

Това съобщи на страницата си във фейсбук министърът на външните работи Екатерина Захариева.

От фирмата мениджър на екипажа и собствениците на кораба потвърдиха информацията и благодариха на правителствените агенции и специалистите, които работиха по освобождаването на българския капитан и още 8 моряци от екипажа на плавателния съд.

От пресцентъра на Външното ни министерство съобщиха още, че на българския капитан е бил издаден временен паспорт от посолството ни в Нигерия, за да може да напусне Африка.

Припомняме, че на 19 април пиратска група успява да се качи на борда на плаващия под флага на Португалия контейнеровоз „Томи Ричер“, който се намирал на рейд край остров Котону. 8 моряци от екипажа, заедно с българският капитан, са пленени от похитителите, а останалите 11 моряци успяват да се спасят.

Пред БНТ кап. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, изрази радостта си от това, че преговорите са приключили успешно и българският моряк е свободен.

„Надявам се да няма повече такива случаи в бъдеще, но това е част от нашата професия и мисля, че институциите в случая също си свършиха перфектно работа. Те са осигурили документите, така че мисля всичко е протекло както трябва. Той ще бъде транспортиран до страната, обикновено където са застрахователите и от там ще бъде изпратен вкъщи да се прибере“, допълни той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *