Опасна диагноза „вдовишки гръб“ засяга хиляди възрастни

Опасна диагноза „вдовишки гръб“ засяга хиляди възрастни

Отлагането на соли в областта на шията се нарича „вдовишки гръб“. Това заболяване се развива много бавно, но с всяка година ситуацията се задълбочава. Освен че предизвиква дискомфорт и болка, се отразява негативно и на външния вид. От него страдат редица възрастни хора.

Първият симптом на „вдовишки гръб“ са болки в шията и раменете, които се засилват при физическо натоварване. Най-често към това заболяване са предразположени хора, водещи заседнал начин на живот. За да се предотврати развитието на „вдовишки гръб“, е необходимо да сте в постоянно добра физическа форма. А когато заболяването вече е възникнало, може да помогне комплексно и квалифицирано лечение.

Типът лечение преди всичко зависи от тежестта на заболяването. В самото начало на болестта основен метод е физиотерапията, в която влизат електротерапия, ултразвук, термична обработка и т. н. По-нататък в лечението може да се включи фармацевтична терапия на болката, лечение с инжекции, лечебна гимнастика. Хирургичното лечение винаги е последният вариант. Има случаи, когато без него няма как да се разминете. Това се случва обикновено при дискова херния. Ако състоянието се неглижира, отлагането на соли в шията предизвиква маса проблеми със здравето.

Може да се наруши подвижността на китките, а в много тежките случаи се развива нарушение на подвижността на пръстите. Влошава се и мозъчното кръвообращение, което в някои случаи предизвиква инсулт.

Първите признаци на т. нар. синдром на гръбначната артерия и нарушения в кръвоснабдяването на мозъка са: редовно главоболие сутрин, болки в областта на шията, нарушение в зрението, прилошаване, пулсираща болка и т. н. Ако шийната остеохондроза не се лекува, болестта започва да прогресира и преминава в хронична форма. Мозъкът ще страда постоянно от недостиг на кислород, може да се развие вегетосъдова дистония и хипертония.

Постоянният недостиг на кислород води до влошаване на паметта и развитие на слабоумие. Затова още при първите симптоми незабавно се обърнете към специалист.

Освен лечението, което ще ви назначи докторът, можете да се възползвате от следната народна рецепти: Компрес от сол и мед. Смесете 1 супена лъжица мед с 1 супена лъжица сол и наложете приготвената кашица върху бинт или марля. Загърнете с марля от горния край и наложете на болното място. За да се загрее добре областта на шията, завържете отгоре вълнен шал. Процедурата се повтаря дотогава, докато се появят видими резултати.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *