ООН: 2024 година може да се окаже по-гореща от рекордната 2023

ООН: 2024 година може да се окаже по-гореща от рекордната 2023

2024 г. може да надмине топлинния рекорд, поставен през 2023 г., предупреди ООН, призовавайки за драстично намаляване на емисиите на парникови газове за борба с климатичните промени, съобщават световните осведомителни агенции.

Подхранваната от метеорологичния феномен Ел Ниньо тенденция на затопляне, при която всеки месец между юни и декември 2023 г. е счупил топлинен рекорд, ще продължи и през тази година, според Световната метеорологична организация (СМО).

Учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) дори са изчислили вероятностите: шансът 2024 г. да бъде по-топла от 2023 г. е едно към три.

Вероятността тази година да се нареди сред петте най-топли години в историята е 99 процента.

Селесте Сауло, която току-що встъпи в длъжност като ръководител на СМО, предупреди, че Ел Ниньо, който се появи в средата на 2023 г., може да повиши температурите още повече през 2024 г.

„Имайки предвид, че Ел Ниньо по принцип има най-голямо въздействие върху глобалните температури след своя пик, 2024 г. може да бъде още по-топла от миналата година“, каза Сауло.

Годишният доклад на СМО за глобалните температури, който обобщава няколко признати бази данни, потвърждава, че 2023 г. е била „безусловно“ най-топлата година в историята.

Средната годишна глобална температура миналата година е била с 1,45 градуса Целзий над прединдустриалните нива (1850-1900).

Това е малко по-малко от изчислените 1,48 градуса Целзий от Службата за климатични промени „Коперник“ на Европейския съюз в годишния й доклад, публикуван във вторник.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. има за цел да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий.

По данни на NOAA през 2023 г. глобалната температура на повърхността на Земята е била с 1,18 градуса Целзий по-висока от средните за 20-и век. Миналата година е била и с рекордните 0,15 градуса Целзий по-топла от 2016 г., която дотогава беше на най-високото стъпало на подиума.

Особено по-топли според доклада на NOAA са били Арктика, северната част на Северна Америка, Централна Азия, северната част на Атлантическия океан и източната част на Тихия океан.

За Селесте Сауло изменението на климата е „най-голямото предизвикателство пред човечеството“.

Доклад на Световната метеорологична организация, публикуван през ноември, разкри, че концентрациите на трите основни улавящи топлината газове в атмосферата – въглероден диоксид, метан и азотен оксид, са продължили да нарастват през 2023 г. след рекордните нива през 2022 г.

„Изменението на климата се засилва и това недвусмислено се дължи на човешката дейност. Не можем да чакаме повече. Вече предприемаме действия, но трябва да направим повече, и то бързо“, каза Селесте Сауло.

„Трябва драстично да намалим емисиите на парникови газове и да ускорим прехода към възобновяеми енергийни източници“, допълни тя, като повтори мнението на много учени.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди действията на човечеството, които „изпепеляват Земята“, пише БТА.

„2023 г. е само бегла представа за катастрофалното бъдеще, което ни очаква, ако не действаме сега“, предупреди той.

От СМО отбелязват също, че от 80-те години на миналия век всяко десетилетие е било по-топло от предходното и че всичките девет най-топли години в историята били между 2015 и 2023 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *