Омикрон е у нас?

Съмнителни проби за Омикрон изследват в Националния център по заразни и паразитни болести. Тестовете са на хора от различни части на страната, няма данни засега дали те са пътували в чужбина.

Съмненията ни се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест, заяви доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в НЦЗПБ по Би Ти Ви. Пробите са заредени за секвениране късно снощи, резултатът дали става дума за новия вариант на коронавируса Омикрон ще стане ясен най-рано утре, обясни той.

Засега се знае, че този вирус се предава по-лесно и по-бързо се удвоява броят на инфектираните хора в сравнение с „Делта“ вариантът, уточни доц. Алексиев.

По думите на експерта все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с „Омикрон“, както и дали той ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

Данните от Южна Африка, където за пръв път бе секвениран вариантът с множество мутации, в сравнение с оригиналния от Ухан, Китай, данните не са обнадеждаващи по отношение на децата. Болниците там са пълни с малчугани, особено под 2-годишна възраст, нуждаещи се от кислородна терапия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *