ОКОНЧАТЕЛНО: Празникът 24 май с ново име

ОКОНЧАТЕЛНО: Празникът 24 май с ново име

Парламентът окончателно преименува националния празник 24 май. От „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” той става „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”. Това се случва след одобрени днес промени в Трудовия кодекс, получили подкрепата на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ. 

От ДПС също дадоха подкрепа за преименуването, изразена от председателя на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов. А твърда позиция „против“ поддържаше опозицията от групата на БСП и нечленуващите вече в нея народни представители, нарекли себе си „прогресивни социалисти“.

На дискусията по тази тема не ѝ е мястото в Кодекса на труда, подчерта Георги Гьоков от БСП, според когото обсъждането е трябвало да се проведе в академичните среди, а едва след тогава да се пренесе и в пленарната зала.

Първоначалното предложение на групата на Патриотите пък предвиждаше 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, но между двете четения на законопроекта той претърпя корекция.

NOVA.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *