Около 90% от екипите в училищата в община Разлог се изследваха с антигенни тестове

Около 90% от екипите в училищата в община Разлог се изследваха с антигенни тестове

Около 90% от учителите на територията на община Разлог са заявили желание да проверят здравния си статус и да се тестват с антигенни тестове преди връщането на част от учениците в клас. Тестванията започнаха в понеделник, но по-масовото бе вчера. Общо 266 са заявените от община Разлог антигенни теста за нуждите на училищата.

В Разлог в две от училищата желание да се изследват са заявили 100% от колектива, в т.ч. педагогически и непедагогически персонал. Това са НУ „Яне Сандански“ и РПГ „Никола Стойчев“. В началното училище 90% от желаещите са изследвани в понеделник, а за вчерашния ден са останали последните няколко човека. Изследвани са всичките 14 учители и колегите им от непедагогическия персонал, които са 6-има души. Директорът д-р Георги Тренчев сподели, че няма отчетена положителна проба.

В РПГ, където също целият колектив е заявил желание да се тества, изследванията започнаха в следобедните часове вчера. Директорът Васка Пенева сподели, че двама от колегите им отсъстват, но те също ще се тестват.

Висок е процентът на желаещите и в ПГМСС, където антигенни тестове ще си направят 95% от целия персонал – педагогически и непедагогически. Също висок процент – 90%, са тестваните и в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Разлог.

75% са пък желаещите в СУ „Братя Петър и Иван Каназирени“. Там желание са заявили половината от педагогическия персонал, или 25 души, и 100% от непедагогическия, или 11 души.

По-нисък е процентът на желаещите в ПГ по транспорт, където са тествани 28 от общо 40 души, или 70% от колектива.

Очаква се днес да има систематизирана информация дали са отчетени положителни проби от тестването на учителите и какъв е броят им.

Много по-малко са обаче желаещите да се ваксинират. Директорите споделиха, че все още има колебания у много учители и конкретният брой на този етап не е уточнен. Те поясниха още, че имат и колеги, които вече са се сблъскали с вируса и имат изградени антитела и те няма да се ваксинират.

Само от някои училища обявиха броя на записалите се за ваксиниране. В СУ „Братя Каназиреви“ засега желаещите са 27 души от целия колектив, 11 са в ПГТ, 4-ма педагози от НУ „Яне Сандански“ и няколко от колегите им от непедагогическия персонал и в РПГ един-двама души. Записани има и в другите училища, но броят им не бе уточнен. Списъците все още са отворени, а очакванията на директорите са до края на седмицата да се запишат още хора.

В община Банско заявилите желание да се тестват са близо 50%. От общо 155 души педагогически персонал са тествани 69 души и от непедагогическия от общо 47 тестваните са 23-ма.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *