Около 4 хиляди българи с 30 000 лева месечна заплата

Около 4 хиляди българи с 30 000 лева месечна заплата

Колко са богатите българи? Тази статистика дава реални данни:

Броят на хората, които са получавали възнаграждение над 30 хил. лв. в България, достига почти 4 хил. души през декември мината година. Това е ръст от почти два пъти спрямо декември 2016 г., когато техният брой е бил малко над 2,4 хил. души, сочат данни на Министерството на финансите.

От началото на тази година обаче отново се наблюдава двойно свиване на хората с най-високи заплати в страната. През март по-малко от 2,1 хил. души са декларирали доходи от трудово възнаграждение, надвишаващи 30 хил. лв. Техният брой бележи съвсем лек ръст – до 2193 души през август, който е последния месец, за който има предоставени данни от ведомството.

През настоящата година „най-силният“ месец откъм регистрирани доходи, надвишаващи тази сума, е юни, когато техният брой е бил 2351 души.

За последните четири години се покачва и размерът на общата данъчна основа на тези индивиди. Докато през декември 2016 г. тя е възлизала на 24,5 млн. лв., към края на миналата година тя вече е малко над 36 млн. лв., преди да се срине до едва 15,4 млн. лв. през август 2020 г.

Данните показват също, че за последните четири години драстично е намалял броят на хората, получаващи 560 лв. месечно или по-малко. Докато през 2016 г. те са възлизали на над 1,1 млн. души, през декември миналата година те са били 845 хил. души.

Като цяло тенденцията на свиване се запазва и през настоящата година, като дъното е през април и май, когато са регистрирани съответно 656 и 665 хил. души, получаващи минималната работна заплата или по-малко.

Тенденциите в тази трудова категория могат да се обяснят с два фактора. Докато преди четири години страната тепърва се беше възстановила от Голямата рецесия, за изминалите четири години стандартът на живот започна да се повишава, а немалка част от кохортата в данните е преминала към по-високи възнаграждения – нещо, което се потвърждава от увеличаването на другите сегменти в таблицата.

Същевременно от началото на настоящата рецесия именно най-нискоквалифицираните бяха засегнати тежко, като съкращенията сред тях бяха най-често срещани. А след като броят им през юни се покачи, през юли и август той се понижи отново, като вероятно обяснение би бил тежкият удар върху сектора на туризма, тъй като към средата на лятото вече беше ясно, че сезонът се е провалил и хотелите нямаха нужда от работна ръка.

Прави впечатление, че за изминалите четири години се отчита огромен ръст при подоходната категория между хиляда и 2 хил. лв. – от 417 хил. души в края на 2016 г. до 627 хил. души към август тази година, което е покачване от 50%. Въпреки че тази низша средна класа също получи лек удар в хода на настоящата криза, тя се възстановява и надхвърля броя хора, получаващи такъв доход в края на миналата година – 603 хил. души.

 

Petel.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *