Около 20% от първите жени, които ще имат право на втора пенсия от есента, ще получат парите си наведнъж

Около 20% от първите жени, които ще имат право на втора пенсия от есента, ще получат парите си наведнъж

Около 20% от първите жени, които ще имат право на втора пенсия от есента, ще получат парите си наведнъж, а причината е, че нямат натрупани достатъчно средства в партидите си. това показват сметките на пенсионно осигурителните дружества.

Около 20% от първите 200 хил. жени със сигурност могат да получат доход за целия си останал живот с пожизнено плащане. В тях влизат и 10-15%, които ще могат да взимат между 45 и 200 лв. на месец.

Останалите 50-60% се очаква да вземат разсрочено плащане на сумите, които са натрупали по партидите си.

През тази година около 17 хил. жени ще са първите с втора пенсия.

Днес депутатите от социална комисия разгледаха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Отхвърлено бе предложението на ВМРО получаването на втора пенсия от частните фондове да се обвърже с условие за стаж и да се дава при еднакви условия с държавната. Не се прие и идеята им да отпадне и възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава до 1 г. преди основната. Не се приеха и предложенията на БСП пенсионните фондове да покриват и инфлацията, както и искането им – инвестиционната такса върху парите за втора пенсия да е върху доходността. Депутатите от левицата не бяха в зала, за да защитят предложенията си.

Всички предложения на депутатите от ГЕРБ обаче минаха. Те предложиха 30 страници за промени, като основно бяха прецезирани текстове. Променя се и текстът с унаследяването и вече кръгът от наследници ще е пълният, предвиден в закона за наследството, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Това означава, че братя и сестри, както и наследници по завещание ще могат да наследяват парите от втория стълб. Изброено е и как ще се наследяват сумите при различните видове плащания.

Пожизнената втора пенсия ще може и да се вдига, ако парите от личната партида не са свършили. Тогава частният фонд ще ги инвестира, а пенсионерът ще получава 50% от доходността на средствата си като актуализация. Всеки човек, роден след 1959 г., който получава втора пенсия, ще може веднъж годишно да иска допълнително преизчисление, ако продължава да работи. На фондовете ще бъде забранено да изчисляват пенсиите на мъжете и жените с различна очаквана продължителност на живота и ще се ползва статистиката на НСИ. Тук пенсионните фондове поискаха да има по-подробни таблици, но предложението им не се прие.

Остават трите вида втора пенсия, които ще плащат частните фондове – пожизнена, разсрочена и еднократно. Не се променят и условията за отпускането им. Пожизнена ще се получава, ако партидата позволява поне 15% от минималната. Въведено е обаче условие, че при пожизнена с гарантиран срок нейната продължителност ще е от 2 до 10 г. Разсрочена ще вземат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си. Останалите ще вземат парите си наведнъж.

От ДПС гласуваха се въздържал се по всички предложения за промени, които не са от вносителя.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *