ОИК-Благоевград заседава днес по искането за прекратяване правомощията на кмета

ОИК-Благоевград заседава днес по искането за прекратяване правомощията на кмета

Общинската избирателна комисия в Благоевград се събира на последното си за 2020 г. заседание, за да заседава по искането на общинската съветничка Соня Ставрева за предсрочно прекратяване правомощията на благоевградския кмет Румен Томов заради неизпълнени решения на ОбС – Благоевград.

В сигнала, подаден в ОИК – Благоевград на 14.12.2020 г., Ставрева твърди, че Томов системно не изпълнява решения на общинските съветници. Повече от 1 г. след началото на управлението си той не е представил програма за управление на срока на мандата си, не е изготвил ежегодния доклад за изпълнението на общия устройствен план на община Благоевград, в ОбС не е депозиран и годишен доклад за 2019 г. по наблюдение изпълнението на плана за развитие на община Благоевград. Всички тези кметски задължения са му вменени от различни членове на Закона за местното самоуправление и местната администрация, пише в сигнала си общинската съветничка.

На предишното си заседание на 21 декември ОИК изготви писмо до председателя на ОбС Андон Тодоров с искане комисията да получи официален отговор на въпроса постъпвали ли са в ОбС цитираните отчети и доклади. За в. „Струма“ Тодоров заяви, че е отговорил на писмото в последния работен ден преди коледните празници, както и че в аналите на ОбС не са открити сочените от Ставрева липсващи отчети. Затова днес ОИК трябва да реши по същество достатъчно основание ли са тези липси за прекратяване на кметския мандат.

По втория сигнал в дневния ред на тазвечерното заседание развой не се очаква. Той бе подаден от съветника Калоян Ханджийски, който поиска предсрочното прекратяване на пълномощията на Соня Ставрева заради конфликт на интереси – 3 платени от Общинския съвет фактури за поздравления, публикувани в електронни медии, собственост на нейна фирма. По казуса ОИК изиска официални справки за връзките на Ставрева с въпросната фирма. Към 21 декември отговор постъпи само от Търговския регистър и комисията остана в очакване и на писмата от КПКОНПИ, комисията към ОС – Благоевград и от администрацията на община Благоевград заедно с оригиналите на платените фактури. Поради празниците до вчера такива не бяха постъпили. Затова се очаква днес ОИК да напомни отново на въпросните институции, че чака информация от тях.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *