Огнян Ценков, водач на листата на ПП „Републиканци за България“ – Видин: Ясни правила и електронна система за бизнеса, за да се избегнат корупционните практики

Нужно е съсредоточаване на средства и ресурси за подобряване на инфраструктурата и достъпността и привличане на инвестиции към Северозапада. Бизнесът иска наличие на възможности и перспективи за развитие.

Сигурността за фирмите ще дойде от ясни правила, електронна система за бизнеса, за да се избегнат корупционните практики. Когато външен инвеститор реши да разширява производството си в България, той се интересува от местоположението на предприятието, достъпност до големите европейски коридори, за да може да транспортира продукцията си, както и от наличие на свободна работна ръка – хора, които могат да бъдат обучени бързо и лесно за съответното производство. Това коментира водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ за 5 – МИР Видин Огнян Ценков.

Той подчерта, че държавата трябва да осигури еднакви правила за бизнеса, електронна система за отчитане, поносими данъчни ставки за стартиращи предприятия, образование, отговарящо на изискванията на бизнеса, свободен достъп до гаранционните фондове, кандидатстване само по електронен път и прозрачност на процедурите, първоначално предоставяне на свободни държавни и общински имоти за стартиращи фирми, както и регионални програми за изостаналите региони.

„В нашата област гигантите на промишлеността стоят като паметници. Приватизирани в прехода, неработещи, морално остарели и тънещи в разруха. Единственото нещо, което би могло да бъде използвано от тях са терените им. На бизнеса му трябва инфраструктура, която е гръбнакът на икономиката. Област Видин винаги е била транспортен център и нашето голямо предимство е в това, че сме на кръстопът. Изграждането на Е – 79 като скоростен път вече е необратим процес. Необходима е рехабилитация и на второкласните пътища, водещи до ГКПП, защото бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз, а оттам минава по–краткият път към Европа.  Предлагаме да се отворят Зелени трансгранични коридори, които да гарантират бързото и безпрепятствено преминаване на тежкотоварни МПС през ГКПП. За нас е приоритет и обновяване на железопътната инфраструктура, за да се превърнем в транспортен център. В тази връзка предлагаме изграждането на интермодални терминали в няколко точки в страната, като Видин е една от основните, поради доброто географско положение и възможностите за комбиниран транспорт“, подчерта водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ – Видин Огнян Ценков.

Според Ценков, в програмата на ПП „Републиканци за България“ е акцентирано, че изграждането на стратегически важните пътища ще повиши нивото на достъпност и ще доведе до преодоляването на социалните и икономически дисбаланси в страната. Изграждането на тунел под Петрохан е сред приоритетните за „Републиканци за България“ проекти. Така нужният на Северозападна България проект е един от четирите, подадени от България за финансиране по инициативата „Три морета“, наред с възстановяване на жп линията Русе-Варна, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала „Черно море“ (Варна-Бургас). От изключително значение за област Видин е проектът за изграждане на тунел под Петрохан да бъде защитен и да получи финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, още повече, че предстои следващата среща на Върха да бъде проведена през месец юни в София. Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и заместник-председателят на партията Павел Вълнев нееднократно са подчертавали изключителното значение на Инициативата за икономическия растеж на България – инвестициите, развитието на енергийната сигурност, транспорта, комуникациите и информационните технологии.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *