Обявиха докога можем да обменяме левовете в евро

Обявиха докога можем да обменяме левовете в евро

След приемането на еврото левовете ще останат обменяеми вечно, само че в Централната банка

Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.
В интервю за БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго, това според него има смисъла и на „геополитическа котва“.

„Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас.“
Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

„Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи.“

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.
При ипотечните кредити няма да има закръгляне. „Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар“, посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян в предаването „Преди всички“. По думите му, „има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията“.

Дори след гратисния период за обмен на левовете, „тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това“, ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света“, увери банкерът.

„Стойността на тези пари не изгаря от промяната.“

Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той./Petel.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *