Обявените за изгубени или откраднати лични документи повече няма да се обявяват за валидни след намирането им

Обявените за изгубени или откраднати лични документи повече няма да се обявяват за валидни след намирането им

Обявените за изгубени или откраднати лични документи повече няма да се обявяват за валидни след намирането им, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за личните документи.

Така на практика се преустановява досегашният процес на ревалидиране на лични карти и паспорти, а в мотивите си вносителите от Министерския съвет посочват, че мярката цели да постигне съответствие на информацията за документите, налична в информационната система на МВР, с тази на Интерпол и Шенгенската информационна система, съобщава БГНЕС.

С новите текстове депутатите прецизират и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти, както и се предвижда възможност това да става и по изрично искане на човек, ако има съмнение, че с личните му данни е злоупотребено.

Мнозинство отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават карта „българин“, с която да могат да живеят и работят на територията на нашата страна.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *