Общините в Неврокопско с дарителска кампания за закупуване на ангиограф

Общините в Неврокопско с дарителска кампания за закупуване на ангиограф

 

Министерството на здравеопазването разреши в МБАЛ „Иван Скендеров”-Гоце Делчев да се изгради инвазивен център.

За бъдещото кардиологично отделение обаче е жизненонеобходим специален апарат – ангиограф, който е основната техника за новата болнична дейност в гоцеделечвската болница.

„Направихме няколко срещи с колегите кметове и с председателите на Общинските съвети от Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. Защото става въпрос за сериозна инвестиция за този апарат от порядъка на 800 000 лева. Само нашата община няма как да си позволи подобна сума. Болницата ни обслужва пациенти от четирите общини в региона. Има много голяма съпричастност от страна на колегите да наберем необходимите средства и да закупим апаратурата, направили сме искане до Министерстовто на финансите, до народните представители да помогнат, разчитаме, че оттам ще има подкрепа, но идеята ни е да призовем и населението да помогне”, коментира кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

Защото става въпрос за бърза реакция в местната болница в първите минути след получени инфаркти и инсулти. Затова е важно да заработи такова отделение, да се помогне на пациентите. Да не умират хора, докато ги транспортират чак до Благоевград или София, които са съответно на 100 и 200 км от Неврокопско.

Мащабната дарителска кампания ще стартира едновременно и в четирите общини.

В бъдеще се очаква столичната УМБАЛ „Света Екатерина” да подкрепи гоцеделчевската болница с екипи, като спецалисти ще работят заедно с местните лекари. Ще се поканят и лекари, които са в доболничната помощ, които имат квалификация да работят в инвазивното отделение. Когато има по-проблемни ситуации, ще се ползват услугите на специализирани болници.

„Това е проект, който от 2 години го мъчим с болница „Света Екатерина” и сега получи положително решение със заповед на здравния министър. До края на ноември ни е срокът да го направим и трябва да се справим. Очакваме в дарителската кампания да се включат активно и гражданите, и представителите на бизнеса, вече сме изпратили писма до различни фирми”, каза още кметът Москов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *