ОБЩИНА РАЗЛОГ ОТБЕЛЯЗА 117 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО-КРЪСТОВДЕНСКО ВЪСТАНИЕ

Преди 117 години , 42 достойни мъже от Разлог- бащи и синове, братя и роднини, дадоха живота си, за нашето настояще и бъдеще. Двадесет и осем от тях са погребани в оброчището „Свети Димитър”. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Николов Цуцуманов, а най- възрастният е 68—годишният Марко Тодоров Хаджиев. Другите са в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци, още неродени деца.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

В ранното утро на огнения Кръстовден, преди 117 години, въстаническа чета от Разлог с войвода Георги Кондев, води бой с редовна турска войска. Започва обиск на българските къщи в Крапата махала. Започват палежите, които обхващат Крапата махала, Сръбо и част от Дългата махала. Така в дните на въстанието Разлог плати своята дан за свобода с близо 100 изпепелени домове, с 40 души осъдени на различни срокове затвор, 200 мъже бити жестоко и с живота на 42 свои синове.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

Младите мъже тръгват към своята Голгота от дома на Магделина Юрукова. Тя ги изпраща в последния им път и когато започва сражението стои на покрива с втренчени към „Андъците” очи, защото там са двамата й братя и двама от синовете й. Магделина Юрукова е първата, отишла на полесражението след стихване на боя и там тя- майката, носила в утробата децата си, сега трябва да затвори очите им завинаги.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

Днес Разлог отдаде почит на загиналите за освобождението на родния край. Ритуалното шествие тръгна в 17.30ч. от сградата на общинската администрация. На панихидата, в памет на убитите в огнения Кръстовден на 1903 г. присъстваха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателят на Общински съвет-гр. Разлог д-р Мария Копанарова, Г-н Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, Д-р Емил Тончев – народен представител в 44-то Народно събрание.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

Присъстваха още заместник кметовете Иван Гюров и инж. Венцислав Гърменов, служители от Общинска администрация-Разлог, представители на политически партии, признателни жители на град Разлог. Направен бе водосвет за почитане паметта на загиналите и бяха положени венци и цвята пред паметника на поета -революционер Яворов, пред бюст-паметника на баба Магдалина Юрукова и паметника пред Историческия музей-Разлог.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

ИЛИНДЕН, ПРЕОБРАЖЕНИЕ, КРЪСТОВДЕН!

ТРИ ИМЕНА СВЕТИНИ ЗА СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *