Община Банско спасява фестивалното лято

Община Банско спасява фестивалното лято

Община Банско ще направи опит да спаси фестивалното лято, като запази културните прояви на открито и създаде нови събития в планината.

След като най-известният ни зимен курорт се оказа първото огнище на разпространение на коронавируса, ски зоната беше затворена принудително, над 4000 чужди туристи – ескортирани до летищата, а градът- поставен под пълна карантина. Зимният сезон спря в разгара си, а местните хора и хотелиерите с тъга наблюдаваха белите писти, по които снегът се задържа до средата на май.

Най-тежкият удар понесе туристическата индустрия. Повечето от хотелите това лято ще останат затворени, сочи проучване на местната власт в Банско. Общината регистрира сериозен спад на приходите и ще работи в режим на неотложност. От години Банско има амбицията да се наложи като целогодишна дестинация, развивайки фестивалния туризъм, затворен във времевата рамка от месец май до ноември.

Ще има ли фестивално лято в Банско?

Културният календар е силно редуциран заради наложените ограничения за провеждане на масови събития. Има такива, които категорично отпадат, такива, които могат да се проведат, но със задължителни промени, и трети, за които няма проблем, тъй като не предполагат масовост и струпване на хора, каза кметът на общината Иван Кадев.

Най-мащабните събития през лятото са Международният джаз фестивал, Опера фест, Лятната Киномания и Фолклорният фестивал на открито, за който тази година дори не стана дума.

Въпреки тежкия удар върху туристическата индустрия Банско се надява следващият зимен сезон да компенсира загубите. Още повече, че курортът отново е домакин на две световни спортни събития. Към тях бизнесът и общината добавят и оферта към всички медици в България, работещи на първа линия в битката с Covid-19, като им предлагат безплатни пакети за уикенд почивка за следващия зимен сезон.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *