Обособяват COVID зони за триаж на пациенти

Обособяват COVID зони за триаж на пациенти

Във всички градове, където е възможно, ще функционират COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/, в които ще се извършва триаж на пациентите. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министър Александър Златанов, предаде БТА.

Пациентите, които не могат да останат на домашно лечение, ще бъдат насочвани за хоспитализация. По думите на Златанов всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. В тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно, е допълнил той. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от „неотложните случаи“, е обяснил още Златанов.

Към момента заболяемостта от COVID-19 е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво, добави още Златанов.

От днес Министерството на здравеопазването и доброволци от Българския Червен кръст организират акция за ползите от ваксинацията. В различни градове доброволците раздават информационни брошури.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *