Обмислят пропускателни пунктове в София заради струпването на хора

Обмислят пропускателни пунктове в София заради струпването на хора

Софийска районна прокуратура е дала указания на кметовете на райони в столицата и началниците на полицейски управления да направят преценка за необходимостта от въвеждането на по-строги противоепидемични мерки, съобщават от държавното обвинение.

Кметовете и полицейските началници трябва да преценят дали да бъдат изградени пропускателни пунктове, целящи да ограничат струпването и движението на групи от хора, като мярка срещу разпространението на COVID-19.

Според прокуратурата така властите ще имат възможността за констатиране на нарушения, свързани с карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от т.н. „рискови държави“.

„Указано е също при констатиране на случаи на струпване на хора на едно място да се предприемат незабавни действия за осигуряване на необходимата дистанция помежду им, при евентуално неизпълнение на дадените указания да бъде извършвана преценка за издаване на писмени разпореждания и протоколи за предупреждение по ЗМВР, съответно налагане на глоба, както и при констатирани случаи, при които може да бъде направено обосновано предположение за извършено престъпление по чл. 270 от НК, чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК или друго от общ характер да бъде незабавно уведомена Софийска районна прокуратура“, съобщават от държавното обвинение.

Възложената от страна на Софийска районна прокуратура проверка следва да установи също:

Какви са конкретните мерки, относими към предотвратяване струпването и движението на групи от хора (повече от двама възрастни)?
Взети ли са необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID – 19 за живущите в квартала? Каква е организацията във връзка с изпълнение на заповедите за вече въведените противоепидемични мерки?

Какви действия против разпространението на COVID – 19 са предприети по отношение на лица, живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период или не са съобщили за завръщането си от т.н. „рискови държави“ и за контактни лица?

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.