Обмислят локална карантина по области в Гърция

Утежнена е епидемиологичната обстановка в Гърция с риск за въвеждане на локална карантина на места. Вече има случаи на заразени във всички райони на Гърция, съобщават от Министерството на здравеопазването. Маски, дистанция и хигиена препоръчват специалистите, които съобщават за вероятна локална карантина следващата седмица.

Броят на заразените за ден е 196 с основни огнища област Атина и Солун. Полиция следи навсякъде за спазване на мерките. Полицейски екипи проверяват за спазване на вечерния час от заведенията. Налагат глоби от 10 хил. евро на собственици, които не са затворили ресторантите в 12 часа вечерта.

В понеделник Гърция обяви нощен полицейски час за ресторанти и барове в някои от топ туристическите си дестинации, заради нарастващия брой случаи на коронавирус. Говорителката на правителството Аристотелия Пелони обяви също нови ограничения за влизане на пристигащи от Балканите и идващите със самолет от няколко страни от ЕС. Зоните, в които заведения за хранене и барове ще бъдат затворени от полунощ до 07.00 ч., включват популярните острови Миконос, Санторини, Корфу, Родос и Крит. Засега ограниченията важат до 23 август.

Кметове на туристически райони, слабо засегнати от заразата, съобщават, че клиентите на заведенията след полунощ се събират в парковете, където много по-лесно се разпространява вируса. Собственици на барове и заведения от остров Миконос съдят правителството, че необосновано е въвело вечерен час за заведенията. Доказано в огнища на заразата се превърнаха сватбените тържества. Много от гостите дни след тържествата са със симптоми на коронавирус. Глобиха с 15 хил. евро организатор на сватба в Ксанти.

Увеличават се заразените в област Атика, където се намира Атина след завръщане на гърците от почивки по островите. Все повече са случаите сред хората на възраст до 40 години.

Гръцките власти изискват предварителен отрицателен тест за коронавирус и от пътниците, които пристигат по въздушен път от Малта.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *