Облекчават режима за колекционерските оръжия

Облекчават режима за колекционерските оръжия

НС гласува на първо четене промени в Закона за боеприпасите и оръжията. Предвижда се контролът върху производството на оръжия да бъде прехвърлен към Министерството на икономиката. Промените целят и да улеснят патриотичните организации, които използват старинни оръжия във възстановките си.

Тази година по време на историческите възстановки по повод 135 години от Съединението на България с Източна Румелия за първи път пушките, които ползват в комитет „Родолюбие“ не възпроизвеждаха изстрели.

Веселин Петков – председател на комитет „Родолюбие“: До момента законът ограничаваше много участието ни във възстановки, защото по смисъла на закона оръжията, които ползваме, трябваше да бъдат разпробити, подвижните части заварени и така ние унищожаваме оръжия, които са над 150 години, което е недопустимо в цял свят, никой не си унищожава историята.

С промените в закона притежателите на оръжия, произведени до 1900 г., ще получават разрешение за съхранение, носене и употреба. Ще могат да придобиват до 1000 грама димен барут и 500 броя капсули.

Маноил Манев, ГЕРБ, вносител на промените: Пушката на един наш революционер стои в музей и тази пушка, ако изпълним закона, трябва върху нея да напишем номер или да я обезвредим. Това е светиня и тя трябва да остане в този си вид, в който е била, в който е и да се съхранява за бъдещите поколения.

Опозицията, която подкрепи закона в частта му за старинните оръжия, видя лобистки текстове в частта за прехвърлянето на контрола върху производството на оръжия от МВР към икономическото министерство.

Иван Иванов, БСП: Ще кажа – да, ама не, защото този законопроект е един изключително крещящ пример как не се прави законодателство. Написването на закона е едно, изпълнението му друго, приложението – трето. Институциите нямат капацитета.

Законопроектът предвижва запазване на сегашния контрол върху производството на оръжия, но с финален подпис върху лиценза на икономическия министър, а не вътрешния. Вносителят Маноил Манев обясни, че процедурата по регистрация и лицензиране на оръжията остава под контрола на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия към МС. Единствената промяна е крайният административен акт, под който ще стои подписът на министъра на икономиката.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *