Обединение ДЗЗД „Глазне 2021“ – Банско ще ремонтира 900 метра от дъното на река Глазне срещу 1,2 млн. лв.

Обединение ДЗЗД „Глазне 2021“ – Банско ще ремонтира 900 метра от дъното на река Глазне срещу 1,2 млн. лв.

Обединение ДЗЗД „Глазне 2021“ – Банско, в което влизат фирмите на банския бизнесмен Георги Бенин – „Авон-5“ ООД и „Благоустройствени строежи“ ЕООД, ще ремонтират почти 1-километров участък от дъното на река Глазне. Обединението е избрано за изпълнител на обществената поръчка на курортната администрация с предмет „Укрепване на дъното на река Глазне през гр. Банско, южно от моста на ул. „Найден Геров“ с дължина 900 метра“, която е с прогнозна стойност от 1 267 687 лв. с включено ДДС

Обединението е класирано на първо място от комисията по избор на изпълнител въпреки по-високата цена, дадена за изпълнение, която е в размер на 1 261 645 лв. с ДДС и е с 6 хил. лв. под прогнозната стойност. То е получило максималния брой точки, общо 50, за техническото си предложение, което включва няколко показателя и 49.02 точки за ценовото си предложение, или обща комплексна оценка от 99.02 точки.

Другият участник – ДЗЗД „ПИРИН” – гр. София, е получил комплексна оценка от общо 85 точки и е класиран на второ място. Обединението е дало по-ниска ценова оферта, възлизаща на 1 236 864 лв. с ДДС, за което комисията е поставила максималния брой точки – 50, но пък техническото им предложение е оценено с 35 точки, което е доста под максималното. Общо четири фирми участват в обединението. Това са софийската “БАБАЧЕВ КОНСУЛТ“ ЕООД, димитровградската „ТИ-ВИ-БИ“ ООД, гоцеделчевската „ЕКОДИН“ ЕООД и пловдивското акционерно дружество „Водострой Пловдив“.

Избраното за изпълнител дружество участва и е спечелило досега редица поръчки на община Банско. Само преди седмица от местната администрация обявиха, че е започнала работата по реконструкцията на ул. „Тодор Каблешков”, в участъка от улица “Отец Паисий” до улица „Мингьо Тодев“. Проектът включва реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа и ремонт на пътната настилка и тротоарите. Предвижда се още изграждане на кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа, улично осветление и слаботокови кабели. Изпълнител на дейностите отново е фирма „Авон-5”ООД, която спечели обществената поръчка за ремонта на улицата.

Иначе с изпълнението на настоящата обществена поръчка ще приключат изцяло дейностите по ремонт и укрепване на коритото на река Глазне, която минава по цялото протежение на Банско. Речното корито е коригирано по цялата дължина на трасето, попадащо в границите на града, и сега ще бъде укрепено и останалата част. Дейностите включват почистване на речното легло и неговото оформяне при гарантиране проводимост на участъците. Предвижда се още реконструкция и възстановяване на частично разрушени прагове и възстановяване на липсващи такива.

Припомняме, че през годините назад река Глазне няколкократно заля горната част на града, наводнявайки къщи и хотели. Най- тежко беше положението през 2010 година, когато вследствие на поройните дъждове в Пирин и липсата на диги в горната част на реката Глазне излезе от коритото си и наводни десетки хотели. Водата заля улици и нанесе щети по асфалтовата настилка и подземната комуникация. Водната стихия повлече автомобили, скутери, колела, събори павилиони в горната част на Банско. Щетите възлизаха на милиони лева. Същата година община Банско изготви проект и стартира ремонтни дейности.

През 2016 година водният ад се повтори, но в по-малки мащаби благодарение на извършените ремонти и укрепеното корито към онзи момент. Придошлата река Глазне тогава разруши 2 моста – един в града и един в местността Пещерите, заля две заведения, отнесе голяма част от ски пътя. Проблеми заради придошлите води на Глазне имаше и край село Баня, където бе подкопан главният път за Юндола./Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *