„Нощ на театрите“ с над 100 събития в 14 града

„Нощ на театрите“ с над 100 събития в 14 града

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата „Нощ на театрите“. Символичното ѝ начало беше поставено още в петък на сцената на Драматичния театър в Плевен с постановката „Хамлет“ на режисьора Ованес Торосян.

На 18 ноември за няколко часа животът придобива артистични измерения в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Шумен, Симитли, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен, посочва БНР.

Събитията започват още от сутринта с представления за децата. Навсякъде съботният ден ще е изпълнен с множество творчески срещи, разходки зад кулисите, импровизационен театър, танцови представления и различни работилници, в които хората да научат повече за магията на театралното изкуство.

4-часово онлайн предаване под надслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ е един от акцентите в „Нощта на театрите“ в София и ще бъде достъпно и на фейсбук страницата на проявата. В него някои от най-популярните български режисьори и актьори ще разговарят за работата си с млади и утвърдени колеги на сцената и извън нея, за ролята на въображението, както и за умението да пресъздадеш на текст и в роля някои от злободневните проблеми, с които живеем и чувствата, с които се борим.

Европейската инициатива „Нощ на театрите“ тръгва от Хърватия през 2008 г. като поетапно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия. Идеята и е да обединява хората с отношение към театъра и сцената за създаване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *