Нов метод за диагностика за Ковид в домашни условия разработиха американски учени

Нов метод за диагностика за Ковид в домашни условия разработиха американски учени

Нов метод за диагностика за Ковид в домашни условия разработиха американски учени, пише Zdrave.to. Авторите са разработили система, която ефективно открива заразата, като използва минимален брой реактиви и манипулации.

Експертите уверяват, че такъв тест има сто процента точност и може да се използва у дома. Освен това самата технология е приложима за диагностика на други заболявания.

Става въпрос за стандартните глюкомери. Така ако пациентът е болен, устройството показва нивото на захарта, което е пряко свързано с концентрацията на вирусен протеин в слюнката.

Евтино и точно

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего предлагат да се използват стандартни глюкомери за откриване на коронавирус.

„Съществените бариери пред диагностицирането на латентна и остра SARS-CoV-2 инфекция продължават да затрудняват провеждането на популационни скринингови проучвания, необходими за овладяване на пандемията на COVID-19“, се казва в текста.

„Докладваме за тестване на слюнчен антиген за SARS-CoV-2, използвайки само евтини реактиви (3,2 долара на тест) и стандартен глюкометър.“

Учените обясняват, че е решено да се направи тестът с помощта на глюкомери, тъй като те са лесни за използване и се считат за най-разпространеният диагностичен инструмент по света.

В допълнение много глюкомери се свързват със смартфони, което им позволява да се интегрират с приложения за проследяване на контакти от доставчици на здравни услуги и електронни бази данни за здравеопазването.

Според разработчиците такъв анализ ще бъде изключително точен и бърз. Както е посочено в текста на научната статия, при клинични изпитвания уредът открива SARS-CoV-2 инфекция в слюнката на пациента в рамките на един час със 100% чувствителност и отличава заразените проби от нецелеви антигени със 100% специфичност.

„Предвиждаме, че този подход може да осигури евтина, бърза и точна диагностика за широкомащабен разпределен скрининг за SARS-CoV-2 инфекция“, заключават разработващите в Сан Диего.

Вирус и захар

Интересното е, че глюкомерът открива нивото на кръвната захар, което пряко корелира с концентрацията на вирусен протеин в слюнката. Ако пациентът е здрав, тогава това ниво ще бъде нула.

За да направят устройството податливо на патогена, специалисти от Съединените щати са разработили молекулярен комплекс, състоящ се от специфичен аптамер (молекула, пространствено допълваща целта, например гликопротеина на коронавирусен скок), способен да свързва вирусен протеин, който е прикрепен към магнитна частица.

Същият аптамер се комбинира с друга молекула, която включва ензима инвертаза (вещество, което може да превърне обикновената „домакинска“ захар в глюкоза ).

„Предполага се, че състав, съдържащ такъв молекулярен комплекс, се добавя към пробата на слюнката на пациента“, каза Петър Федичев, основател на биотехнологичната компания „Геро“.

В случай, че възникне контакт с вирусни протеини (т.е. пациентът е заразен), реагентът се разпада, което води до факта, че аптамерът, заедно с магнита, се свързва с вирусния протеин.

След това малко количество течност от такъв разтвор се поставя върху лента на глюкомера, която е покрита със сукралоза (веществото, което съставлява обикновената захар, която хората слагат в чая). И само ако пациентът е болен, глюкометърът ще реагира и ще покаже нивото на глюкозата, което е пряко равно на концентрацията на вирусния протеин.

Домашна лаборатория

За пациента процедурата ще бъде вземане на проба от слюнка с помощта на памучен тампон или други подобни, обясни Татяна Зимина, водещ изследовател в Инженерния център по микротехнологии и диагностика на Санкт-Петербургския държавен електротехнически университет.

„На молекулярно ниво антиген – например S-протеинът на повърхността на вирус – се открива чрез молекулярно биоразпознаване – казва тя и допълва – Тестовете, базирани на биочипове, използващи този принцип, са много обещаващи.

В самия Център, под ръководството на Татяна Зимина, също се работи за създаване на пептидни биочипове за определяне на коронавирус в слюнката. Идеята обаче да се използва глюкомер за това беше изложена от учени от САЩ за първи път.

Въпросът обаче е дали разработчиците ще имат време да създадат такъв тест на пазара, коментира Александър Лукашев, директор на Института по тропически и векторни болести на Университета Сеченов, член-кореспондент на Руската академия на науките, вирусолог.

„Това е интересно инженерно решение, но сега вече има бързи и евтини системи, работещи на принципа на тест за бременност, и не е ясно дали тест, базиран на глюкомер, ще бъде търсен на пазара, подчерта експертът.

Заслужава да се отбележи обаче, че никой от разработчиците все още не е обявил, че тестовете им ще работят със 100% точност, което, разбира се, трябва да бъде потвърдено от тестове при регистрация на диагностичен инструмент.

Ако това твърдение е вярно, тогава ще има незаменим инструмент за определяне на коронавирусна инфекция у дома. Друг плюс на разработката е, че може да се използва за диагностициране на други заболявания, например за ХИВ и хепатит.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *