Ново огнище е възникнало на територията на Национален парк “Пирин”

Ново огнище е възникнало на територията на Национален парк “Пирин”, съобщиха от пресцентъра на община Банско. В четвъртък вечерта около 19.30 часа хижарят на хижа “Вихрен” е подал сигнал за пожар по западния склон на връх Тодорка. Незабавно са мобилизирани служители на Дирекция “Национален парк Пирин”.

В акцията по потушаване на огъня участват и хижарите и персоналът на хижите “Вихрен” и “Бъндерица”, на място е и заместник-кметът на община Банско Стойчо Баненски.

Това е втори пожар на територията на парка в рамките на два дни. В сряда сутринта е подаден сигнал за пожар на връх Църна могила в Пирин, а в гасенето са се включили служители на Дирекция “Национален парк Пирин”, пожарникари, както и местната мото дружина, които с моторите си са извозвали вода по труднодостъпния район. До следобедните часове в четвъртък пожарът e овладян, а на място дежурят рейнджъри от парка.

Парковите служители са слезли от връх Църна могила и са се изкачили по склона на връх Тодорка, за да участват в гасенето на новия пожар. Гасенето му се извършва чрез копаене, защото горенето се разпростира под земята.Предполага се, че необичайният пожар е започнал късно вечерта на 18 август, когато над Пирин се разрази гръмотевична буря. Пожарището на връх Църна могила е овладяно, но на място дежурят рейнджъри от НП“Пирин“./Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *