Нови COVID мерки обяви Гърция, подпомага бизнеса с 1,5 млрд. евро

Нови COVID мерки обяви Гърция, подпомага бизнеса с 1,5 млрд. евро

От вторник сутринта за един месец влиза в сила програма за борба с COVID, според която Гърция вече е разделена на две зони вместо на четири. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви 30-дневен цялостен план за ефективното спиране на втората вълна на пандемията, защита здравето на гражданите и значителна подкрепа на работниците и бизнеса.

„Моето послание днес е това, което не исках да правя от самото начало. Но не ми е позволено да си затварям очите пред суровата реалност. Трябва да поставя здравето и безопасността на гърците над всичко останало. Този дълг имам и на това служа “, подчерта той, като посочи, че „червеният октомври“ с експоненциалното нарастване на случаите го принуждава да постави отново в абсолютен приоритет защитата на здравето и безопасността на гражданите.

Първата зона включва всички префектури, в които досега е имало сравнително малко случаи, а в здравната карта са оцветени в „зелено“ и „жълто“. Там ще се прилагат известните досега мерки, някои от които се разширяват, като:

  • Използване маска навсякъде, на закрито и открито.
  • Ограничение на движението от 0:00 вечерта до 05:00 сутринта.
  • 50% приложение за дистанционна работа в публичния и частния сектор и пълно дистанционно обучение в университетите.
  • Дистанция и лична хигиена.

Втората зона е тази с повишен риск и включва областите, които до днес са не само в „червеното“, но и в „оранжевото“. Тоест, цяла Северна Гърция, но и Атика. Мерките, които се прилагат са:

  • Спират работа всички зони за хранене, с изключение доставката на храна вкъщи.
  • Затваря барове, кафенета, кина, музеи и театри, както и закрити фитнес зали.
  • Пътуването извън префектурата обаче не е забранено.
  • Хотели и фризьорски салони също остават отворени, защото данните показват, че проблемът е под контрол.
  • Запазва се функционирането на промишлеността, търговията на дребно и училищата на цялата територия.

Новите правила, които ще влязат в сила в 06.00 часа сутринта във вторник се фокусират върху двете огнища Солун и Атика, за които е установено, че разпространението на вируса е огромно.

Кириакос Мицотакис в посланието си подчерта, че новият план не е „замразяване“ на ежедневието, тъй като освен всичко друго и в двете зони ще има свободно движение без изпращане на SMS, а училищата и магазините ще останат отворени.

Нов силен пакет от мерки за подпомагане на бизнеса и служителите в размер на 1,5 милиарда евро за м. ноември обяви министъра на финансите Христос Стайкурас, като същевременно посочи, че държавата поддържа силен „арсенал“ за допълнителни интервенции и стимулиране на националната икономика.

Министърът обясни, че за периода от 60 дни до края на годината общо 2,3 милиарда евро ще попаднат в реалната икономика, като общата държавна намеса от началото на пандемията се изчислява на 24-25 милиарда евро.

Част от мерките са:

Служители на фирми, които са засегнати съгласно обявените от правителството конкретни дейности, могат да бъдат временно отстранени от работа като ще получат обезщетение от 534 евро на месец.

За компании, чиято дейност е спряна по заповед на публичен орган, е възможно да се спре плащането на ДДС до 30 април 2021 г. Този дълг ще бъде изплатен на 12 вноски с нулев лихвен процент или 24 вноски с лихва от 2,5%, от м. май 2021 г. нататък.

Спира се плащането на вноски по банкови заеми след консултация с Гръцката банкова асоциация, до края на годината.

Всички обезщетения за безработица, които изтекоха и изтичат през септември, октомври, ноември и декември, се удължават с два месеца.

Фирмите, базирани в регионално звено, което е включено в нивото „Повишен риск“ имат право на задължително намаляване на наема с 40% върху търговските си обекти.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *