Нови 83 850 дози ваксина Pfizer пристигат днес в Гърция

Нови 83 850 дози ваксина Pfizer пристигат днес в Гърция

Операция „Свобода“ е в разгара си за предпазване на страната от коронавирус с постепенно ваксиниране на населението, тъй като днес Гърция се очаква да получи първата голяма партида ваксини Pfizer/BioNTech.

Дъс специален полет, който се очаква да кацне на международното летище в Атина нови 83 850 дози от ваксината срещу covid-19 ще пристигнат в страната.

Очакванията са, че общата ваксинация на медицинските лица ще започне на 4 януари и ще приключи на 20-ти, когато ще започне и ваксиниране на населението.

До края на м. март Гърция ще получи 1 255 800 вноски от Pfizer-BioNTech и този брой вероятно ще се увеличи, ако ЕС постигне споразумение за допълнителни 100 000 000 дози. Към тях ще бъдат добавени доставките на Модерна, която се очаква да бъде одобрена на 6 януари 2021 година.

Днес, 29 декември, ваксинациите срещу Covid-19 на здравните работници започват в университетската болница в Солун и в болниците в Патра, Лариса и Янина.

Електронната платформата, на която гражданин може да си уговори среща, ще се отвори седмица по-рано от 20 януари, когато ще започне ваксинацията.

Три са начините за заявка чрез електронно записване на embolio.gov.gr, в аптеките, както и в центровете за обслужване на граждани /КЕП/.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.