Анонси

Нови ограничения за движение въвеждат Албания, Румъния, Португалия, Норвегия, Сърбия

Въвеждат се нови ограничения за придвижване в Европа, които засягат преминаването през Албания, Румъния, Португалия и Норвегия, информират от МВнР. Мерките се предприемат с цел да се ограничи разпространението на коронавируса COVID-19.

Албания затваря от 00:00 часа на 15.03.2020 г. всички сухопътни гранични пунктове със съседните страни: Черна гора, Косово, Република Северна Македония и Гърция. Това важи за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

В Румъния от 16 часа днес, 14 март 2020 г., временно бяха затворени следните гранични пунктове:

  • ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.
  • ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).
  • ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.
  • ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.
  • ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Според получените към момента данни, изброените гранични пунктове ще останат затворени за срок от 30 дни.

В Португалия към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване през територията на страната. Има обаче забрана по отношение на пасажерите от акостиралите плавателни съдове – те не могат да слизат на португалска земя, освен ако не са португалски граждани или дългосрочно пребиваващи в Португалия. Автономната област Мадейра затваря напълно своите пристанища.

Очаква се въвеждане на граничен контрол с Испания.

Норвегия затваря всички летища и пристанища от 8 часа на 16 март 2020 г.. Ще бъде засилен и граничният контрол. Норвежките граждани, намиращи се в чужбина, ще могат да се завърнат у дома, като се призовават да направят това възможно най-бързо.

Остава в сила мярката по отношение на гражданите, пристигащи в Норвегия от държави извън скандинавските страни – да са под домашна карантина за срок от 14 дни, като карантината важи и за прибиращите се от Дания и Исландия.

Днес външното министерство на Норвегия призова гражданите да не пътуват в чужбина, ако нямат основателна причина за това.

На международните летища в страната се изисква доказателство от всеки чужденец, че има осигурено място, където да е под карантина. При невъзможност да се докаже това, чужденците следва да напуснат Норвегия незабавно.

Припомняме, тази вечер сръбското правителство добави към забранителния списък на страните, от които пристигащите пътници не се допускат до територият ана Сърбия, още 7 страни: от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария. Преди той включваше Италия, Иран и Румъния, както и отделни региони на Китай и Южна Корея.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *