Нови мерки и засилен контрол в откритите пазари в Разлог

От понеделник 19.10 ще бъде въведен пропускателен режи за района на открития пазар в Разлог, ще има общински служители, които ще следят за спазване на хигиенните норми и ще има по-рестрективен достъп, информира днес кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.
На този етап ще бъде разрешена продажбата само на сезонни и други плодове и зеленчуци без дрехи, стоки за бита и др.
За другите стоки – промишлените има достатъчно магазини, които работят и могат да задоволят потребностите, но създават предпоставки за струпване на много хора от четирите общини без дистанция.
Предстои да бъде взето решение клиентите също да влизат с маски в района на пазара в Разлог.
Кметът на Разлог инж. Герчев  информира, че от днес предстоят проверки в търговски обекти и други места за спазване на изискванията за носене на маски, и изпълнение на противоепидечимните мерки.
Досега три пъти са правени подобни инспекции. Предстои да  проверят магазини, закрити помещения, ресторанти и заведения за това, дали персоналът носи маски, има ли дезинфектанти и др.
„Но каквито и мерки да се вземат, ако самите хора не осъзнаят сериозността на положението, нещата наистина заплашват да излязат от контрол. Ако искаме да живеем що годе по-нормално в тази ситуация и да не претоварваме здравната система трябва да бъдем отговорни. Най-голямата подкрепа, която дължим на медиците е да се пазим и бъдем отговорни – дистанция, маски и дезинфекция“, каза кметът на Разлог инж. Герчев и допълни: „Нека не популистки, а истински да уважим медиците, като спазваме стриктно мерките – маски и дистанция. От началото на пандемията лекарите в МБАЛ Разлог, много от лекарите и сестрите  бяха заразени и преминаха през болестта.“
Над 200 човека от 4 общини болни от коронавирус са преминали в болницата в Разлог от средата на месец март досега.
Към момента инфекциозно отделение е заето на 100 процента, както и до голяма степен вътрешно отделение. Благодарение на плановата политика в сферата на здравеопазване и подготовката на ръководството на общината болницата в Разлог може да поеме тези пациенти, тъй като отделението по долекуване осигурява допълнителен брой легла, което е много важно в този напрегнат и труден момент, когато здравното заведение в Разлог поема пациенти от общините Белица, Банско и Якоруда.
Болницата е обезпечена откъм апаратура и медикаменти, но и тук, както и на други места големият проблем е човешкия фактор – персоналът е натоварен, на предела на силите си, и затова е изключително важно да бъдем отговорни, да се пазим, да пазим и здравето на околните, за да не се стигне до ситуация, когато лекарите трябва да решават кого да лекуват и кого не.
bnr.bg
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *