Нови избори в Благоевград ще има през есента

На кратък брифинг днес инж. Румен Томов – отстраненият след излязлото днес решение на ВАС кмет на Благоевград каза, че благодари на съда за мъдрото решение и мъдрите съвети на адвоката си.

„Благодаря на Административен съд за мъдрото решение и на адвокат Гебова за мъдрите действия. През тези 6 месеца се постарахме да направим всичко необходимо, за да обърнем управлението на общината към хората, да създаваме условия за по-добър живот и да се борим с настоящата пандемия, за което мисля, че се справяме отлично“, каза днес вече бившият кмет на Благоевград Румен Томов.

Той допълни, че следващата пресконференция ще даде след решението на ОИК. Тогава ще запознае медиите с решението си.

„Нямам намерение да разочаровам 19 000 жители на общината, гласували за мен. Каквото и да е решението на ОИК, продължаваме нататък, тъй като хората са най-важни и ние смело работим за тях. Всички чувстват, че има ново управление в града, благодарение на екипа ми, който се постара през тези 6 месеца да помогне на всички инвеститори да работят“, каза още Томов.

След решението на Върховния административен съд, обявено днес, нови избори за кмет на Благоевград ще има през есента, прогнозира по-рано днес председателя на ОИК Благоевград Мартин Бусаров.

„Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, оставя се в сила решението на АС-Благоевград, който ще изпрати на ОИК-Благоевград, уведомително писмо, че съдебното решение е влязло в сила, а ОИК ще свика заседание, на което ще бъде проведено гласуване за предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на Благоевград инж. Румен Томов, това обясни председателят на Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров.

Той обясни, че заседанието на ОИК трябва да бъде проведено до 14 дни след получаването на уведомлението от съда.

На 20 декември 2019 г. ОИК отхвърли с мнозинство от 9 на 4 гласа жалбата на Атанас Камбитов, загубил балотажа срещу Румен Томов, че не е заличил фирмата си на ЕТ. Това решение на ОИК-Благоевград бе обжалвано и впоследствие отменено от АС и ВАС.

„Ако гласуването на членовете на ОИК доведе до вот в полза прекратяването на правомощията, тогава ще се изпрати уведомление до ЦИК, която пък ще уведоми президента, който трябва да издаде указ и да насрочи дата за бъдещите местни избори. Прогнозата е за септември или октомври“, прогнозира Бусаров.

Той бе категоричен, че ОИК е длъжен да се съобрази с мотивите на ВАС, а не да гласува по желание и съдебното решение да не бъде изпълнено. Ако има неизпълнение, законът предвижда санкции – налагане на глоба до 2500 лв.

Ако ОИК откаже да прекрати предсрочно мандата, решението ще бъде обявено за нищожно от АС и да влезе като решене. Бусаров каза, че според него такава възможност не съществува, защото ОИК няма да е органа, който няма да изпълни съдебно решение или да погази законите в страната.

Гласуването трябва да събере 2/3 от присъстващите 13 членове на ОИК, тоест 9 гласа трябва да са „за“.

„След решението на ОИК трябва да се вземе решение за уведомяване на ЦИК, където се събират и взимат решение да уведомят президента на следващо редовно заседание, а президентът трябва да издаде указ не по-рано от 50 дни за провеждане на изборите, а срокът по процедурата за подготовка за извънредни избори е съкратен от 30 на 20 дни“, завърши председателят на ОИК-Благоевград.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *