Нови данни:Вирусът живее 3 дни върху метал и пластмаса, 24 часа на картон. Малък е шансът да се заразим, разминавайки се с болен

Нищожна е вероятността човек да хване вируса, разминавайки се със заразен

Данните от проучването са предварителни и все още нерецензирани, но засилената хигиена няма да навреди

Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън човешкото тяло върху различни повърхности, показва ново проучване на американски учени от Принстънския и Калифорнийския университет.

Бързото разрастване на пандемията от новия коронавирус е показателно за добрата му приспособеност да се предава ефективно от човек на човек. Роля за това има близкият контакт със заразен човек и оцеляването на вируса извън тялото на човека. А в последните дни се появи и още една тревога – дали са грешали учените, като са приемали, че патогенът не се разнася по аерозолен път.

Стабилността на вируса във въздуха и на повърхностите може пряко да повлияе на предаването. Колкото по-дълго остава жизнен, след като е “излязъл” от заразен човек, толкова по-голяма е вероятността да зарази някого.

Възлов става въпросът

колко дълго е

жив вирусът

извън тялото

на човека

Не е сигурно колко дълго оцелява на повърхности, но изглежда, се държи като другите коронавируси и може да остава активен от няколко часа до няколко дни, е позицията на Световната здравна организация.

Ново проучване на вируса, което все още не е рецензирано и не се препоръчва като ръководство за клиничната практика на този етап, но е направено от авторитетни учени от Принстънския и Калифорнийския университет и Националния здравен институт установява голяма виталност на патогена SARSCoV-1, който причинява заболяването COVID-19.

Изследователите го сравняват с генетично най-близкия предишен коронавирус, прескочил междувидовата бариера от животните към човека – острия тежък респираторен синдром (SAR

 

Цялата статия ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *