Нова разработка на спрей за нос трябва да помогне срещу заразяване с коронавирус

Нова разработка на спрей за нос трябва да помогне срещу заразяване с коронавирус, пише „Франкфуртер рундшау”. Вече са публикувани първите резултати от изследванията. Спреят за нос е предпочитано средство срещу грип, но дали може да помогне и срещу коронавирус?

Съдейки по резултатите на учените от университета в Сан Франциско, отговорът е „да”. Те са разработили медикамент, който предпазва от заразяване за период от 24 часа, а резултатите от проучването са публикувани в платформата „bioRxiv”. Новият препарат получи наименованието „AeroNabs“ (съставно от „аерозол” и „мъгла”).

Мъглата съдържа молекули, които предпазват от коронавирус, и ако се вдишат, те ще навлязат дълбоко в белите дробове. Там те могат да вируса, преди да проникнал в клетките на организма и по този начин да се осигури 24-часова защита срещу вируса.

Както е известно, вирусът влиза предимно през носа в тялото, където вече атакува човешките клетки. Тогава той прониква по-дълбоко в белите дробове, където разгръща цялата си разрушителна сила.

Тъй като назалният спрей се вдишва като аерозол, той също може да проникне дълбоко в белите дробове и да осигури там защита от коронавируса. По този начин „AeroNabs“ може да запълни празнината, докато бъде разработена ваксина.

Освен това производството на спрея е лесно и изгодно и може да започне след няколко месеца.

 

kanal3.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *