Новата вълна на Ковид-19 вече е дошла в Разлог

Новата вълна на Ковид-19 вече е дошла в Разлог

Това смятат общопрактикуващите лекари в града, които отчитат доста завишена заболеваемост през последните две седмици. Те споделят, че има цели семейства, които са болни, с доказани пневмонии. По-голямата част от заболелите обаче не фигурират в официалната статистика, тъй като не са им правени PCR тестове, а са се изследвали сами с бързи антигенни тестове, закупени от аптеката.

От РЗИ – Благоевград също отчитат ръст, но по думите на директора д-р Калоян Калоянов той е плавен. Сумарните данни на здравната инспекция за периода 8-17 февруари, които се публикуват ежедневно на официалната им страница, сочат, че регистрираните случаи в община Разлог са общо 110. От тях в града са 71, а останалите по съставните села. Положителни случаи през този период има отчетени във всички съставни села, с изключение на село Долно Драглище.

„В сравнение с другите лечебни заведения в областта, в болницата в Разлог има най-много болни, но като цяло няма рязък скок, забелязва се плавен ръст“, поясни директорът на РЗИ д-р Калоянов.

От МБАЛ – Разлог потвърдиха, че хоспитализираните в лечебното заведение са повече дори от Благоевград. Общо 47 са настанените за лечение към момента с Ковид- 19. Завеждащата вътрешно отделение д-р Крънчева сподели, че броят им е доста по-малък в сравнение с пика през ноември, но все пак е завишен. Това е наложило да се осигурят допълнителни легла за Ковид пациенти.

„Не е както беше ноември месец, но имаме доста болни. Заради увеличаване на броя на пациентите сме отворили още инфекциозно и неврологично отделение. Всички, настанени са с пневмонии, като повечето пациенти са от Разлог. За разлика от първата вълна този път сме по-подготвени, има достатъчно медикаменти, лични предпазни средства и всичко необходимо”, коментира д- р Ваня Крънчева и изрази надежда този път да се премине по-плавно през това изпитание и по-бързо да се преодолее.

Повишаването на заболеваемостта съвпада с началото на кампанията за записване за ваксиниране при личните лекари, която стартира преди около 10 дни. На практика боледуващите в момента ще отпаднат от ваксинационните списъци, а причината е, че ще изчакат, за да разберат дали имат изградени антитела и тогава да преценяват дали да се ваксинират.

В същото време ваксинацията на учителите в Разлог не стартира и вчера, въпреки че от РЗИ завчера съобщиха, че това ще стане в последните два дни от седмицата и има достатъчно осигурени ваксини.

Съвсем леко е увеличението на заболели в Банско и там според общопрактикуващите лекари новата вълна все още не е дошла. За периода 8-17 февруари регистрираните случаи в курорта са само 21.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *