Никола Минчев е новият шеф на НС

Никола Минчев от ПП е новият шеф на Народното събрание. За Минчев гласуваха 158 депутата, един бе против, а други 72 се въздържаха. 

Две кандидатури се бориха за шефския пост в парламента. Едната от името на най-голямата парламентарна група „Продължаваме промяната“, която по-рано през деня издигна за поста Никола Минчев. Втората – от името на групата на „Възраждане“ – Цончо Ганев. Той обаче бе подкрепен само от 13 депутати, 91 бяха против, а 87 се въздържаха.

След като бе одобрен за поста, Минчев коментира в момента са в благоприятно положение, но предстои по – трудното – доверието да бъде оправдано. По думите му НС отразява нагласите в обществото, а с избора на цели 7 формации, избирателят очаквал от тях екипна работа, а не индивидуални решения. „НС е върховната институция, която гарантира правата и свободите на гражданите, извежда българското общество до заслуженото челно място на българите в Европа. Избирателят ни даде ясен знак, че е нужна екипна работа, а не вземане на авторитарни решения. И тук ще има различни виждания, но нека търсим в тях решение. Нека работим за това в рамките на 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика“, каза Минчев от трибуната. Той поясни, че искат да покажат нов модел на правене на политика, а НС да бъде място за дебат. „Само така ще се осъществи промяната, за което всички мечтаем – да живеем в една по-добра България“,каза той.

Последва процедурата за избор на заместник – председатели на парламента. Така заместник от името на ПП ще е  Мирослав Иванов, който е родом от Ямбол, също е юрист и чиято кауза е изграждане на една модерна България. Както „Монитор“ вече писа, заместник от ГЕРБ-СДС ще бъде отново Росица Кирова. ДПС пък пожела на Минчев да бъде пръв сред равни, стриктно да спазва правилника и справедливо да се отнася към всички партии в НС. Техният заместник е Мукаддес Налбант. БСП  издигна за поста отново Кристиян Вигенин. ИТН пък пожелаха на Минчев кураж и здрави нерви. Техният заместник ще е Ива Митева, която в предишните два парламента – 45 и 46-я – бе шеф на НС. ДБ пък отново предложи Атанас Атанасов. След като Цончо Ганев не получи нужното одобрение за председател на НС, той бе издигнат за заместник-шеф от името на „Възраждане“. Всички тези номинации бяха одобрени единодушно с 239 гласа.

Депутатите решиха още да работят временно по стария правилник, докато не го променят или изработят нов. Това е традиционна процедура. В 45-ят парламент те направиха само някои поправки в него, а в 46-то НС гласува изцяло нов правилник.

След това бяха оповестени и ръководствата на парламентарните групи. ПП ще бъде оглавена от Андрей Гюров, а негови заместници ще са Яна Балникова и Калоян Икономов. Шеф на групата на ГЕРБ- СДС пък е Десислава Атанасова. Групата на ДПС по традиция се оглавява от Мустафа Карадайъ, а неговите заместници са Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев. Очаквано шеф на ПГ-то на БСП е Корнелия Нинова, която ще има 5 заместници и 3 секретари. Начело на ПГ-то на ИТН отново застава Тошко Йорданов, а негов заместник е Виктория Василева. Христо Иванов отново ще ръководи  ПГ-то на ДБ. Тази на „Възраждане“ пък ще се оглави от лидера на формацията Костадин Костадинов.

Заседанието на НС приключи с обща снимка на депутатите, но не пред сградата на НС, а вътре в пленарна зала.

КОЙ Е НИКОЛА МИНЧЕВ?

Адвокатът Никола Минчев бе водач на листата на кандидатите за народни представители на „Продължаваме промяната“ в Перник. Той започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки. Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина. Говори английски и немски език./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *