Не очакват много чужди туристи в Банско през зимата

Много по-малко чуждестранни туристи се очакват тази зима в Банско. Причината е пандемията от Ковид-19. На този етап почти няма предплатени резервации от туристи от други страни.

Британски туроператор обяви пред БНТ, че спира да прави чартъри от Великобритания за България заради рестрикциите, които се налагат за пътуванията в чужбина във връзка с разпространението на коронавируса.

Българите са основната група туристи, на които ще разчита туристическият бранш в курорта през следващите месеци. От Българската хотелиерска асоциация определят ситуацията като тревожна, но не и неочаквана.

Част от хотелите в Банско, които са собственост на англичани, този зимен сезон няма да отворят врати. По улиците и пистите на курорта рядко ще се чува чужда реч, казва хотелиерът Джеймс Хюз.

Джеймс Хюз – хотелиер: Говорим за 97% спад на резервации на британски туристи в нашата група. Аз ще променя моя бизнес – ще отворим ресторанта, ще отворим бара, но моя хотел не, не виждам смисъл.

Според Хюз, ски сезонът в курорта може да бъде спасен само от българските туристи.

Джеймс Хюз – хотелиер: Аз видях в Черно море как беше това лято и аз имам много, много голяма надежда, че българите ще подкрепят българския бизнес и аз мисля, че масово българи ще дойдат и ще почиват в Банско тази зима.

В момента туристическият бранш работи в изключително несигурна и променлива ситуация. За сега запитвания за групови резервации има от Нидерландия, Австрия и Турция.

Малин Бистрин – заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Няма реални плащания, те са само на хартия запитвания. Докато не дойде туристът, не вярваме и това ни кара ние да се утвърдим, че българският турист е най-чакан и желан за нас.

За да привлекат повече българи, хотелиерите в Банско вече обмислят и специални оферти.

Малин Бистрин – заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Да имаме примерно за празниците една нощувка подарък, която да даваме на самите гости, така че да добие смисъл и тяхната почивка, а съответно по-добри печалби да реализират колегите.

Цените няма да се понижават, категорични са от бранша, защото спазването на противоепидемичните мерки е голям допълнителен разход.

Хотелиерите в Банско се надяват, че все пак туристи от съседните страни – Румъния, Турция и Гърция ще изберат Банско за зимната си почивка.

 

Petel.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *