Несметното богатство на Цар Самуил спи в подземни пещери

Богатството на Цар Самуил спи в подземни пещери на остров до Преспа.

За това доста мистериозно място жителите на Преспа, Македония,  разпространяват различни легенди, най-вече, че тук има безброй богатства в ковчези пълни със злато, диаманти и скъпоценни камъни, които са били на Цар Самуил, но всички копаят близо до повърхността и никой не намерил такова нещо. Може би цялото това богатство спи някъде в тези подземни пещери.

Македония има само един остров „Голям град” на Преспанско езеро, а единственият с личен остров някога е бил цар Самуил, който притежавал това божествено парче от рая.
Според проучванията на МКnews има археолози и хора, които вярват, че островът крие невероятнa тайна. Това, което отдавна се говори в Преспа, а досега никога не е била разкрито публично е, че на острова група археолози, при едно посещение открили входове до подземни пещери, пълни с вода, като във филмите на Индиана Джоунс.

Разбира се те се страхували да влязат вътре, не знаели какво пространство е това, какви опасности крие и какви газове има вътре, но от хвърленото камъче и обратния звук, предполагат, че тези водни ями са много дълбоки. Дори и че може би по-надолу са пряко свързани с езерото.

„Преди няколко години една малка експедиция посетихме острова и се натъкнахме на неоткрити входа. Влязохме в началото на входа и осъзнахме, че влизаме в пещерата. Хвърлихме камъче и чухме плясък на вода”, разказват археолози.
За това доста мистериозно място преспанци разпространяват различни легенди, най-вече, че тук има огромно богатство в сандъци, пълни със злато, диаманти и скъпоценни камъни, които са били на цар Самуил.

Може би цялото това богатство на Цар Самуил спи някъде в тези подземни пещери.

Цар Самуил е бил достатъчно мъдър, за да постави богатството на сигурно място , а още по-мъдър да направи входа в подземен лабиринт на острова, до които трудно се достига или дори е невъзможно да се достигне.
Мястото, където някога е пребивавал Цар Самуил със свитата и войниците си, след това било изоставено място, а преди няколко века послужило и за жилище на монаси в църквата Свети Петър, която съществува и днес.

Открити са останки от минерални бани. Дълго време там проучвания е правила професор Вера Битраова, но досега не е намерено нищо грандиозно.

За острова „Голям град”, известен като Острова на змиите се казва, че е свято място и местните жители от там не взимат нито едно камъче. За унищожаването на змиите, които по-рано са били многобройни, навремето бяха доведени три мунгуси, но те търсели водата, скачайки от скалите и не могли да се справят да слязат по пътя и така загинали.

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *