Невронна мрежа казва тежко ли ще прекараме Ковид

Невронна мрежа казва тежко ли ще прекараме Ковид

Учени разработиха невронна мрежа, която може да се използва за оценка на вероятността от тежка форма на COVID-19 при новозаразено лице. Статия, описваща разработката, е публикувана в научното списание „Frontiers in Immunology“ от пресслужбата на Нижегородския държавен университет.

„Това заболяване обхваща много системи на организма, така че е много важно да се идентифицират ключовите признаци, които определят тежестта на COVID-19. На помощ ни дойдоха методи за анализ на данни и машинно обучение, които ни позволяват да стесним голямото пространство от лабораторни данни до няколко прости и тълкуваеми показатели“, каза един от авторите на изследването, Михаил Иванченко.

Напоследък невронните мрежи се научиха да изпълняват нетривиални задачи и дори да „мислят“ творчески – например рисуват картини и оцветяват в стила на Ван Гог или Кандински. Например математиците наскоро научиха изкуствен интелект да разпознава следи от меланом. Невронната мрежа се справя с това по-добре от експертите онколози, предава БГНЕС.

В процеса на подготовка на невронната мрежа са участвали 60 доброволци на възраст от 18 до 85 години. Те били приети в болници в Нижни Новгород през май-август миналата година с потвърдена коронавирусна инфекция от COVID-19 с различна тежест.

 

Лекарите проследили как състоянието на тези пациенти се променя в ранните етапи на инфекцията и също така проучили как коронавирусът засяга 50 различни биомаркера в телата им. Учените използвали тези данни, както и подобна информация за 17 здрави хора, за да обучат невронната мрежа да определя кои от факторите влияят най-силно върху тежестта на COVID-19. В резултат на това невронната мрежа успяла да предвиди тежестта на заболяване с вероятност 83%. За да направи това, й били необходими само осем биомаркера.

Въз основа на тази невронна мрежа учените са разработили приложение за смартфони, с което може бързо да се оцени вероятността от тежък ход на COVID-19. За да направите това, трябва да въведете резултатите от анализите за тези биомаркери. То може да бъде изтеглено безплатно на уебсайта на университета./lupa.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *