На 8-ми ноември се отбелязва Архангеловден

На 8-ми ноември се отбелязва Архангеловден

Това е денят, в който църквата чества свети архистратиг Михаил, който се смята за вожд на небесните сили и се възприема като ангел на смъртта. Затова и народните му названия са вадидушник и душовадник.
Според вярванията почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите. На този ден се правят общи трапези в чест на светеца и се приготвя курбан. Приготвя се и обреден хляб „рангелово блюдо“ (рангелов хляб) и „боговица“ (богова пита).
Поверието гласи, че на този ден тържествуват доброто, светлината и справедливостта и затова в нощта преди празника трябва да помислим за своите проблеми и прегрешения, които тегнат над нас и да се помолим те да бъдат опростени на светлия празник, който се задава.

В чест на светеца ‐ покровител на мъртвите, се коли курбан ‐ обикновено мъжко животно ‐ овен или шиле. Жените приготвят обреден хляб “ рангелово блюдо “ (рангелов хляб), “ боговица “ (богова пита), близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение.

Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най‐възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”. Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко ‐ гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита. След Архангеловден българския народ вярвал че започват „Мратинци“, „Вълчите празници“. Подобно на предшестващия „Мишкин ден“ се спазвали обичаи, които да предпазят хората от злини.

Българската църква отбелязва на същия ден : Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели

Имен ден имат: Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *