5 септември, 2020

Pirin Press

Пиринският новинар

На 5 септември православната църква почита Свети пророк Захария и праведна Елисавета

Захарий бил свещеник, а Елисавета e сестра на Света Анна, майката на Света Дева Мария.

Двамата живели по времето на цар Ирод и нямали деца до дълбока старост. Но веднъж, когато Захарий бил на смяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, за да покади, му се явил архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди син, който трябва да бъде наречен Йоан. Той не повярвал и за това Гавриил му отнел гласа до момента, в който се сбъдне предреченото.

Скоро, след като се прибрал у дома си, Елисавета заченала.

Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания син. Въпреки че всички смятали, че той трябва да носи името на баща си, св. Елисавета настоявала да го нарекат Йоан.

 

Роднините ѝ се допитали до св. Захарий, а той написал на дъсчица: „Йоан му е името“, след което проговорил, тъй като се изпълнило това, което му бил казал Гавриил.

 

Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара на Иродовите войници, задето не казал къде е синът му – детето Йоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Света Елисавета, пазена от Бога, заедно със сина си живеела по Божие повеление в пещера на която избликнал извор с вода.

 

Над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

40 дни след убийството на Захария Света Елисавета, майката на Предтечата, починала в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Имен ден празнуват – Захари, Захария, Захарина, Зара, Зарко,Елисавета, Светлозар, Светлозара, Ели, Елза, Изабела, Хари.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *