На 28.09. Православната църква почита светеца Харитон

На 28.09. Православната църква почита светеца Харитон

Той  бил благочестив мъж, пострадал при преследването срещу християните по времето на римския император Аврелиан.

Бил подложен на тежки мъчения и изпратен в заточение.

Преживените мъки и страдания усилили още повече вярата на Свети Харитон, защото той лично се убедил в могъществото на Всевишния. Когато бил пуснат на свобода, Свети Харитон първо отишъл до Йерусалим, за да се поклони на светите места, а след това се скрил в една пещера, където заживял в пост и молитва. Дошли в пещерата разбойници, които искали да убият праведния мъж. Господ спасил живота му по един наистина чудотворен начин. Изпратил змия, която изляла своята отрова в съда с вино в пещерата. Разбойниците пили от виното и се отровили.

Оказало се, че пещерата, в която се заселил, за да води благочестив и скромен живот, била пълна със съкровища, заграбвани от същите разбойници в продължение на години. След като открил огромното имане, Свети Харитон раздал част от него на бедните, а с другата част основал манастир, който кръстил Фаре.

Пещерата, в която Свети Харитон се заселил, била превърната в църква. За кратко време се събрали много монаси. За да има ред и дисциплина, Свети Харитон написал правила за водене на монашески живот.

Преподобни Харитон Изповедник доживял до дълбока старост.  Преселил се във вечността на 28 септември 350 година. От него е останал обредът на монашеското пострижение.

Имен ден празнуват днес Харитон, Хари, Тони, Харитонка, Тонка.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *