На 26 август православната църква отбелязва паметта на Свети мъченици Адриан и Наталия

На 26 август православната църква отбелязва паметта на Свети мъченици Адриан и Наталия

Те живеели в Никомедия н в началото на четвърти век. Свети Адриан е бил висш императорски гвардеец на римския император Галерий Максим(305-311). На 28 годишна възраст Адриан става глава на преторията.

Казва се, че докато председателствал изтезанията на група християни, той ги попитал каква награда очакваха да получат от Бога. А те отговорили: „Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Той бил толкова изумен от смелостта им, че публично приема християнството. Адриан пристъпил напред и казал на писарите, които записвали имената на мъчениците: „Запишете и моето име сред тези светци, понеже и аз съм християнин и заедно с тях ще умра за Христа!“. Това станало през 306 г.

Наталия докрай била при мъжа си, ободрявала го чрез вярата в Бог и в блажения задгробен живот. Скоро след смъртта си Адриан се явил на Наталия и възвестил за нейната близка смърт. Наталия безболезнено и тихо се поминала при гроба на своя мъж.

Католическата църква почита Свети Адриан без жена си, на 8 септември. Той е бил главен военен светец на Северна Европа в продължение на много векове, втори след Свети Георги.

Името Наталия идва от латинското natalia – родна, рождена, и проникнало у нас главно под сръбско и румънско влияние, а в по-ново време – под руско влияние. Адриан пък идва от името на известен римски император – произхожда от Хадрия (от латинскoтo Нadrianus) – град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия и техните производни.
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *