На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо

На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо

На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо, или Ден на ръкописа, Ден на почерка. Инициативата е на Асоциация на производители на принадлежности за писане, а денят съвпада с рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта.

Калиграфия е изкуството на красивото писане. В съвременността калиграфията е жива под формата на хоби и изкуство и дори изживява нов подем с навлизането на компютрите. Тя продължава да процъфтява под формата на функционални ръкописни надписи като покани за сватби или други важни събития, при създаването на шрифтове, оригинални ръкописни логотипи, в религиозното изкуство, при монументалните надписи. Използва се и за реклама, в киното и телевизията, в актове за раждане или смърт, карти и други творби, където изгледът на надписите има значение.

Почерк е строго индивидуален начин на ръчно изписване на букви, цифри и други символи, приложен чрез средство за писане. Именно защото всеки един човек пише по уникален начин, почеркът би могъл да послужи за идентифицирането на автора на даден документ. Почеркът на всеки един човек е различен, като изключение не правят дори и близнаците.

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *