На 20 май църквата почита паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия

Имен ден празнуват всички жени, носещи името Лидия.

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан

и живял по времето на император Нумериан (283-284 г.). Изучил добре лечебното изкуство и понеже бил християнин, предлагал лечителските си услуги безплатно, с голяма любов към всички страдащи. Затова по-късно бил включен в състава на известните светци лечители на Църквата, наричани безсребърници като Козма и Дамян, Кир и Йоан, Трифон и други.

При поредното гонение срещу християните, Талалей бил заловен от езичниците в гората край град Аназарбос в област Киликия

и отведен при управителя Тибериан. Той се постарал да убеди младия християнин да принесе жертва на идолите, за да избегне наказание, но като не успял, заповядал да му пробият глезените и да го обесят с главата надолу. Светецът показал такова търпение по време на това ужасно мъчение, че двама от войниците мъчители, Александър и Астерий, повярвали и след като заявили вярата си в Христос, били обезглавени. Накрая в 284 г. бил посечен и Талалей.

Света Лидия била първата жена християнка в Европа.

По време на второто си проповедническо пътуване апостол Павел преминал през Мала Азия и за първи път стъпил на европейска земя в пристанището на Неапол (сега Кавала, Гърция), откъдето отишъл в близкия град-колония Филипи (сега в развалини на 15 километра северно от Кавала).

Там проповядвал учението на Иисус Христос

и наред с другите, спечелил за вярата една жена на име Лидия, която се покръстила заедно с целия си дом. Тя била търговка на багрени платове, преселила се от град Тиатира, Мала Азия, и вече познавала юдейската вяра и очакването на Месия, Изкупителя. Затова с радост приела проповедта на апостола и не само станала християнка, но и подпомагала разпространението на Христовата вяра в град Филипи и околностите. Така се създала и първата християнска община в Европа.

Името Лидия има гръцки произход и е име на кралство в древна Месопотамия (1200 – 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. 

Първата жена, наричана Лидия, е съпругата на Филит, но според историците това не е истинското ѝ име, а означение че е лидийка понеже е родена в Лидия.

Денят на мъченица Лидия е 23 маpт, отбелязва се и на 20 май. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него – прекрасен храм и манастир на нейно име и в нейна чест.

Източник: БТА/Проф. Иван Желев

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *