На 2 май почитаме покръстителя на българския народ

На 2 май почитаме покръстителя на българския народ

Имен ден празнуват Борис, Боряна и Борислав

На 2 май отдаваме почит към покръстителя на българския народ Св.Борис – Михаил.

По време на своето продължително царуване – 852-889, княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последствия. През 864 година той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава. Построил много храмове и манастири и радеел за изграждането на независима Българска църква. Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища.

Посрещнал радушно Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата.

През 889 година доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти князът временно напускал обителта – веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари. Починал на 2 май 907 година.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *