На 12 август рожден ден има Захари Бахаров

На 12 август рожден ден има Захари Бахаров

Захари Бахаров е роден на 12 август 1980. в София. С актьорство започва да се занимава случайно в гимназията, а през 1998 г. е приет в НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова.

От дълго време има връзка с журналистката Диана Алексиева. Двамата заедно имат 2 деца – син Максим (19.06.2010) и дъщеря Кая (27.03.2013).

Захари има по-малък брат – Явор Бахаров, който също е актьор.

Считан е за един от най-сексапилните хора в България. Ролята му на лош гангстер му прави услуга сред жените.

Захари Бахаров играе активно в театъра, както и в български и чуждестранни кинопродукции.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Захари Бахаров.

Първата роля, която Захари Бахаров изпълнява на професионалната сцена, е в „Ромео и Жулиета“ от Шекспир. От 2003 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където някои от ролите му са: „Макбет“, „Хъшове“, „Почивен ден“, „С любовта шега не бива“ и много други. Носител е на наградите „Аскеер“ през 2006 г. за поддържаща мъжка роля в „Крал Лир“; „Икар“ през 2007 г. за поддържаща мъжка роля в „Дон Жуан“. Получава „Аскеер“ през 2009 за „Три дъждовни дни“ от Ричард Грийнбърг на Театър 199. Участва в постановките „Старицата от Калута“ от Ханох Левин, режисьор Явор Гърдев и „Тероризъм“ от Владимир и Олег Преснякови, режисьор Иван Добчев и Маргарита Младенова на Театър 199.

Получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „награда за поддържаща роля“, за ролята на Сганарел в „Дон Жуан“ по Молиер, реж. Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов“ (2007).

Отличен е с „Икар“ и „Аскеер“ 2018 г. за водеща мъжка роля в спектакъла „Чамкория“ от Милен Русков, режисьор Явор Гърдев на Театър 199.

Отпечатъци от ходилата му могат да бъдат видяни на Стената на славата пред Театър 199.

Първата му главна роля в киното е в „Дзифт“ на режисьора Явор Гърдев. Филмът го превръща в звезда и му носи Награда за мъжка роля на Годишни награди за българско киноизкуство (2009) и Награда за най-добър актьор на Международния филмов фестивал Чунгмуро, Сеул (2009). Сред последните филми с негово участие са „Стъклената река“ (реж. Станимир Трифонов), „Love.net“ (Илиян Джевелеков) и ролята му на гангстера Иво Андонов в „Под прикритие“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *