На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден

На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. Вярващите почитат благочестивия живот и дела на Св. Симеон Стълпник и майка му Св. Марта. Денят бележи началото на църковната Нова година.

Според народната традиция днес не се дава нищо назаем.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Моника, Марта. 

Днес Църквата почита също Светите мъченици Айтал и Амун дякони. Праведен Иисус Навин. Св. мчци Калист, Евод и Ермоген.

Симеон бил от Мала Азия. Отрано постъпил в манастир и се отдал на труд, пост и молитва. Подвизите му в служенето на Бога се прочули из цялата околност и за да не се възгордее, Симеон си изградил стълп (кула) от камъни. Живял там десетки години и се молел прав, с поглед, устремен в небесата.

Според народния календар, Симеоновден се празнува като Нова година за земеделците. Поставя се началото на есенната оран и сеитба, и събирането на орехите. Народните обичаи повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят брашно и да изпекат питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, които ще орат нивите. Приготвят се и малки кравайчета, с които се украсяват рогата им.

Орачите и сеячите са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна работата. След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”. Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата – ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с “пълно”, житото ще роди много зърно.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *