На 1 април ще бъдат задействани сирените в голяма част от страната

На 1 април ще бъдат задействани сирените в голяма част от страната

Причината е задължителното тестване на Националната сиренна система, която по закон се тества два пъти годишно – в първия работен ден на април и на октомври в 11.00 часа, чрез задействане на акустичните сигнали.

Тренировката на 1 април от 11.00 часа се провежда с цел проверка на техническото състояние на системата, придобиване на умения от длъжностните лица за работа с НСОРРПО и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.

Планирано е в тренировката да бъдат включени интегрираните към НСРПО „Локални системи за оповестяване“, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствие с цел тестване на интеграцията, резервираността и функционалните възможности при реално задействане.

МВР уведомява жителите на и пребиваващите на територията на градовете – Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозен, Шабла и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, че на 1 април от 11.00 ч. ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревога. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. Тренировката се извършва с цел проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и за обучение на населението, информират от МВР.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *