На този ден избухва Априлското въстание

На този ден избухва Априлското въстание

Избухва Априлското въстание

На 20 април 1876 година избухва преждевременно в Копривщица Априлското въстание, организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и османските власти. Сигурна информация за „предприятието“ обаче те получили от Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик, в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“.

При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията.Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо“.

Още следобеда на същия ден Георги Бенковски, съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, обявил преждевременно началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства.

За първи път тази година, заради Covid-19, чествания по повод 141 години от Априлската епопея ще бъдат отменени.

 

trafficnews.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *