На ГКПП “Кулата – Промахон” и ГКПП “Илинден – Ексохи” вече не се връчват фишове

На ГКПП “Кулата – Промахон” и ГКПП “Илинден – Ексохи” вече не се връчват фишове

На ГКПП „Кулата – Промахон“ и ГКПП „Илинден – Ексохи“ вече не се връчват фишове, предупреждения за глоби и не се събират невнесени глоби за нарушения по пътищата след решението на Върховния административен съд, съобщи БНТ. 

Преди два дни ВАС нареди на граничните власти незабавно да спрат връчването на наказателни постановления и фишове на двата гранични пункта, като решението е окончателно.

Върховните съдии изрично подчертават, че „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

Решението се отнася за тези два пункта, защото делото е заведено само за тях. Според магистратите проверките са незаконни, защото се извърват от гранични, а не от пътни полицаи.

МВР започна проверки през юни, като до момента са връчени фишове за над 11 милиона лева на близо 78 000 шофьори. Платените глоби са за 3,4 млн. лева, а на място по границите са изплатени над 39 000 лева.

„Нашата цел е да създаден такава нормативна база, обучение и техническо обезпечаване, че тази дейност да продължи. Искаме да бъдат връчвани съответните документи. Да се знае, че ако съм нарушил Закона за движение по пътищата, трябва да бъда запознат какво е моето нарушение“, каза вътрешният министър Христо Терзийски по повод решението на съда.

По думите му мотивът винаги е бил безопасността за движението по пътищата и намаляване и на жертвите, и на катастрофите, и на ранените. „Основен фактор за настъпването на тежките катастрофи – може би в над 80% от случаите, е превишена или несъобразена скорост. Глобите, които ние връчваме в районите на ГКПП, са над 90% са глоби за превишена скорост, които са установени от технически средства“, коментира още той.

Омбудсманът обжалва проверките пред Конституционния съд.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *