Настинката може да ни осигури защита срещу COVID-19

Настинката може да ни осигури защита срещу COVID-19

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу COVID-19.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус „предизвиква вроден имунен отговор“, който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, казват от университета.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, „видът и тежестта“ на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

Учените са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая.

„Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2“, заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

„Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19“, добави проф. Мурсия.

„Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19“, заяви тя.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *